Cykla mer

Väljer du cykeln kan din hälsa förbättras. Studier visar att cykling ger förbättrad kondition, minskad sjukfrånvaro och bättre sömn.

Cykla mer

Under de första kilometerna av en bilresa är utsläppen av miljö- och hälsofarliga ämnen stora eftersom katalysatorn inte hunnit bli varm. Varannan bilresa är under 5 km och var fjärde under 2 km lång. Att cykla 2 km tar max 10 min. 5 km hinner du på 15–20 min. Snabbt, punktligt, inga utsläpp och du slipper bekymmer med parkering. Du sparar nästan 5 000 kr om året genom att cykla till och från arbetet (2x5 km) istället för att ta bilen.

Om du cyklar till och från jobbet en timme varje dag innebär det att du varje dag förbränner lika många extra kalorier som det finns i en 100 g chokladkaka. Om du väger 70 kg och cyklar 15–20 km/tim förbränner du cirka 500 kcal på en timmes cykling. 100 g choklad eller chokladpraliner innehåller cirka 550 kcal. Mer information på Livsmedelsverkets webbplats, www.slv.se.

Vad kan du göra?

  1. Hitta en cykelkompis som bor nära. Sällskap en bit på vägen gör resan roligare!
  2. Börja ta cykeln en gång i veckan. Utöka cyklingen allt eftersom.
  3. Ta cykeln till busshållplatsen. Åk buss resten av vägen till jobbet. http://www.ul.se/Resa/Praktisk-information
  4. Använd tjänstecykeln. Saknar ni tjänstecykel, föreslå chefen att ni ska skaffa en.
  5. Har du långt till ditt jobb så kan elcykel vara ett bra alternativ.

Inspirerande exempel!

Landstinget i Uppsala län genomförde under 2012 Hälso- och miljöresan. Personalen på Akademiska sjukhuset tävlade i lag om fyra till sju personer (totalt deltog 1465 personer) och förband sig att cykla och gå till arbetet. Det lag som hade flest cyklande/promenerande kilometer fick pris och deltagarna kunde också vinna priser i ett lotteri.

Landstinget i Uppsala län har genomfört ett flertal projekt för att uppmuntra de anställda att cykla till arbetet. Utvärderingar visar att de som deltagit fått bättre kondition, bidragit till bättre miljö och sparat pengar till landstinget genom minskad sjukfrånvaro.