Kasta inte maten

Varje år slänger vi per person 28 kilo fullt ätbar mat i soporna och 26 kilo hälls ut i slasken. Det motsvarar minst en månads matkostnad – rakt i soporna. Förutom att det är dumt att slänga pengar är svinnet dåligt för miljön.

Kasta inte maten

Maten står för en fjärdedel av en privatpersons växthusgasutsläpp. Att producera mat som slängs är inte hållbart, eftersom både klimat och miljö belastas när mat framställs. Maten som kastas i soporna motsvarar utsläppen under ett år från 200 000 bilar. Då är inte det flytande avfallet medräknat.

Vad kan du göra?

  1. Planera dina inköp och köp inte mer än du gör av med.
  2. Släng inte mat bara för att den passerat bäst före-datum – ofta håller den mycket längre. Titta, lukta och smaka och våga lita på dina sinnen. För riskgrupper finns särskilda kostråd vad gäller matens säkerhet.
  3. Ta med resterna som matlåda till jobbet. Värm maten i/på mikroanpassade kärl.
  4. Lägg salladen direkt på mattallriken när du äter ute. Undersökningar visar att svinnet minskar om du inte tar en separat tallrik för salladen.
  5. Ställ fram fika som blivit över från mötet så att andra medarbetare på kontoret kan få njuta av det.

Inspirerande exempel!

2013–2015 satsar Jordbruksverket, Naturvårdsverket och Livsmedelsverket särskilt på att minska matsvinnet i Sverige. Läs mer och testa dina kunskaper med Livsmedelsverkets webbtest "Matsvinnskollen".