Ställ bilen

Att åka buss, tåg eller samåka med bil är ett bra sätt att minska utsläppen av klimatpåverkande gaser.

Ställ bilen

I Uppsala län finns många busslinjer i glesbygd, mellan och inom kommunernas huvudorter. Flera busslinjer kör också över länsgränsen till större orter i grannlänen. Man kan även åka Upptåget från Uppsala till Gävle i norr och Sala i väster samt SL-pendel från Uppsala till Arlanda och Stockholm samt vidare till Älvsjö/Tumba. Snabbt, miljövänligt och bekvämt.

Du reser billigt med reskassa men allra billigast med periodbiljetter om du reser lite oftare. En 30-dagarsbiljett kostar ungefär som en tankning. Väljer du en års-biljett sparar du ännu mer pengar. Vad ska du göra med pengarna du sparar genom att åka kollektivt?

Information om tidtabeller och biljetter finns på UL:s webbplats, ul.se, eller via UL Kundtjänst på 0771-14 14 14. Har du en smartmobil kan du kostnadsfritt ladda hem vår UL-app från App Store eller Google Play. Med hjälp av appen kan du bland annat söka din resa i realtid, köpa biljetter och se eventuella trafikstörningar.

Vill du samåka men saknar sällskap kan du söka på "samåkning" på www.gronabilister.se. Där kan du även söka efter bilpooler för att låna bil när du verkligen behöver, så slipper du ha en egen bil. Ett annat miljövänligt alternativ är att använda elcykel.

Vad kan du göra?

Överlåt körningen till buss- eller tågförareneller samåk. Då kan du:

  1. Läsa, sova eller koppla av på annatsätt under resan.
  2. Förbereda eller avsluta dagens arbete.
  3. Känna dig stolt över att ha gjort ettbra miljöval.

Inspirerande exempel!

Livsmedelsverket och Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA beställer biljetter och företagskort via faktura så att det ska vara enkelt för de anställda att resa med buss och tåg i tjänsten. Genom att beställa i förväg och betala via faktura så slipper man reseräkningar och de administrativa kostnader som uppstår när man redovisar kvitton i efterhand.