Duscha och sköta om kroppen

Kosmetika och produkter för personlig hygien kan innehålla kemikalier som är skadliga för både hälsa och miljö. För att minska onödig kemikaliebelastning på både miljön och oss själva är det därför viktigt att tänka efter vid inköp och användning av kosmetiska och hygieniska produkter.

Schampo, tvål, skumbad, hudkrämer, smink och våtservetter kan innehålla färgämnen, parfym och konserveringsmedel. Dessa kan ibland ge allergier och vara miljöfarliga. Smink kan innehålla högfluorerade ämnen (PFAS) medan solskyddskrämer kan innehålla både miljöfarliga och hormonstörande kemikalier.

Hårfärgningsprodukter som kan innehålla starka kemikalier och som kan ge allergiska reaktioner. Inom EU finns en åldersgräns på 16 år för att få använda dessa produkter. Parfymer kan innehålla ftalater. Kroppsskrubb, tandkräm, duschgel och ansiktsrengöring kan innehålla mikroplaster som kan vara miljöfarliga.

Ju fler hygieniska och kosmetiska produkter vi använder desto fler kemikalier utsätter vi oss för. Barn är dessutom vanligen mer känsliga än vuxna. Större delen av de kemikalier vi använder när vi duschar och sköter om kroppen hamnar förr eller senare i avloppet. De ämnen som inte bryts ner och renas i reningsverken hamnar till slut i vattendragen, där de kan orsaka skada på vattenlevande organismer.

 

Fem kemikaliesmarta tips

  • Köp hygienprodukter och kosmetika som har fullständig innehållsförteckning och instruktioner på svenska
  • Var uppmärksam vid inköp, läs innehållsförteckningen och välj milda, oparfymerade och gärna miljömärkta alternativ
  • Använd så få produkter som möjligt och undvik "onödiga" produkter
  • Var försiktig med hårfärger
  • Byt gärna ut våtservetter till tvättlappar av tyg eller papper, vatten och eventuellt lite mild tvål