Stoppa kemikalieonödan

Minskad kemikalieanvändning för en giftfri vardag är en av de stora miljöfrågorna idag. Därför går vi samman för att informera och engagera våra medarbetare på offentliga arbetsplatser och kommuninvånare om kemikaliesmarta val i vardagen.

Stoppa kemikalieonödan vill inspirera och ge tips och exempel på kemikaliesmarta val och vanor. Tillsammans kan vi minska vår användning av farliga kemikalier och bidra till målet om en giftfri miljö!

Tiotusentals olika kemikalier tillverkas, används och sprids i vårt samhälle. Kemikalier finns överallt omkring oss, både i hemmet, på arbetsplatsen och på fritiden. Många kemikalier är relativt ofarliga medan andra är skadliga för hälsa och miljö.

De kemikalier som är mest synliga är de som finns i kemiska produkter, till exempel i disk- och rengöringsprodukter, bekämpningsmedel och laboratoriekemikalier. I de fall kemikalierna är hälso-, miljö- eller brandfarliga är leverantörerna skyldiga att se till att förpackningarna är tydligt märkta med symboler och text som informerar om faran, vilket vanligen gör oss medvetna om riskerna vid användning.

Men farliga kemikalier kan också finnas som tillsatser i vardagsprodukter, till exempel i leksaker, kläder, smycken, elektronisk utrustning, inredning och byggmaterial. Här finns dock ingen varningsmärkning och därför är många av oss omedvetna om risker som kan finnas med sådana produkter.

Kan vi själva göra något för att minska riskerna med kemikalier i vår vardag? Javisst kan vi det! Därför startar vi kampanjen Stoppa kemikalieonödan, som är ett samarbetsprojekt mellan ett antal myndigheter och har hämtat sin inspiration ur de tidigare energisparkampanjerna Stoppa onödan.


 

Generella tips

  • Var extra försiktig när det gäller varor som är avsedda att användas av barn eftersom barn är känsligare för kemikalier än vuxna. Tänk på att barn rör sig i samma miljöer som vuxna och inte bara använder barnprodukter
  • Var frågvis och ställ krav som konsument. Vid inköp av nya varor har man rätt att få svar från butiken om varan innehåller något särskilt farligt ämne. Våga fråga!
  • Plastbanta – minska plastanvändning generellt. Byt om möjligt till produkter av naturmaterial. Rensa bort äldre plastprodukter där information om plasttyp oftast saknas. Plast som luktar illa eller känns klibbig bör kasseras
  • Undvik onödiga kemikalier som till exempel doftljus, doftblock för WC, vissa typer av impregneringsmedel. Undvik varor som luktar starkt av kemikalier. Har du redan köpt varan; vädra, tvätta eller lämna tillbaka den.
  • Välj produkter med miljömärkning (till exempel EU-ekologiskt, Krav, EU-blomman,  Svanen, Bra miljöval med flera)

 

Läs mer 

Stoppa kemikalieonödan broschyr (pdf)

Våga fråga - konsumenters rätt till information (pdf)

Affisch övergripande

Affisch lek och fritid

Affisch kläder skor smycken

Affisch i hemmet

Affisch handla laga förvara mat

Affisch duscha och sköta om kroppen