Handla, laga och förvara mat

När du köper ekologiska livsmedel bidrar du till att kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel inte sprids till miljön. Välj ekologiskt om du vill värna om människorna som arbetar med odling i andra länder och vill att spridningen av kemikalier i miljön ska minska.

Handla laga och förvara mat

Ett livsmedel med ekologisk märkning måste innehålla minst 95 procent ekologiska ingredienser. Fodret till djuren ska vara ekologiskt och till största delen odlat på den egna gården.

I många länder används antibiotika förebyggande vid fiskodling och uppfödning av kyckling, gris och nötboskap. Bakterier kan utveckla motståndskraft, resistens, mot antibiotika. I Sverige har vi en god djurvälfärd och är ett av de länder i Europa som använder minst mängd antibiotika till djur. Välj därför svenskt kött!

Farliga ämnen kan föras över från kokkärl, redskap och förpackningar till livsmedel. Till exempel innehåller kärl med non-stickbeläggning av plast, kallas ibland teflon, ofta högfluorerade ämnen. Risken för överföring ökar vid höga temperaturer och om maten är fet. Laga helst mat i stekpannor och kastruller i gjutjärn eller rostfritt stål och formar av porslin, glas eller rostfritt stål. Värm alltid i kärl som klarar av höga temperaturer, som glas eller porslin.

Använd helst glas, porslin eller rostfritt stål att servera från och äta på. När plast repas eller värms upp ökar risken för att ämnen läcker ut från plasten till maten. Välj bort plastprodukter av polykarbonat (PC), de kan innehålla det hormonstörande ämnet bisfenol A (BPA). Vanliga plastprodukter där BPA ofta finns är tillbringare, dricksglas och pipmuggar, men även andra köksredskap.

Alla material och produkter som kan komma i kontakt med mat ska vara märkta så att man förstår hur de kan användas. Märkning med symbolen "glas och gaffel" eller orden "till livsmedel" används på plastprodukter som är tänkta att användas till mat. Risken för att ämnen förs över från plast till maten är större vid höga temperaturer.

 

 

Fem kemikaliesmarta tips

  • Välj ekologiska livsmedel då du har möjlighet, fråga efter ekologiska och svenska alternativ i affärer och på restauranger
  • Fråga efter ekologiskt kaffe och te till fikarasten och ekologisk frukt till fruktkorgen på jobbet
  • Värm maten på tallrik eller i matlåda av porslin eller glas istället för i matlåda av plast
  • Se till att de kärl du lagar och förvarar livsmedel i helst är av andra material än plast
  • Undvik plastprodukter med beteckning PVC eller polykarbonat (PC).