I hemmet

Både inredning och varor i hemmet kan släppa ifrån sig små mängder hälso- och miljöfarliga kemikalier till luften. Detta gäller framför allt då inredningen och varorna är nya.

Plastgolv, tapeter, duschdraperier och vaxdukar som är gjorda av PVC-plast (vinylplast) kan innehålla hälso- och miljöfarliga ämnen, till exempel ftalater och klorparaffiner. PVC-fria alternativ finns ofta att välja vid nyinköp. Laminatgolv kan vara gjort av plasten polykarbonat och innehålla ämnet bisfenol A.

Textilier i möbler och gardiner kan innehålla hälso- och miljöfarliga kemikalier av olika slag, till exempel flamskyddsmedel, smuts- och vattenavvisande impregnering och antimikrobiella ämnen. Undvik att använda impregneringsmedel, särskilt viktigt är det att inte använda de som innehåller högfluorerade ämnen.

Vid tillverkningen av skumgummi används vissa farliga kemikalier som ibland kan finnas kvar i färdiga skumgummimadrasser och kuddar. Madrasser, kuddar och madrasskydd som tillverkats före 2004 kan innehålla ämnen som i dag är förbjudna.

Många varor behandlas med kemiska ämnen för att hindra till exempel bakterietillväxt och dålig lukt. Allt från textilier, golv och skärbrädor till kattsand och toalettsitsar kan ha behandlats med sådana bekämpningsmedel som kallas biocider. Antibakteriella ämnen misstänks kunna bidra till att mikroorganismers motståndskraft (resistens) mot antibiotika ökar. Det innebär att bakterierna utvecklar nya mekanismer för att stå emot antibiotikans verkan.

 

Fem kemikaliesmarta tips

  • Fråga efter inredning som är fri från PVC och bisfenol A
  • Tvätta nya lakan, filtar, kuddar och handdukar innan de används första gången. Välj gärna miljömärkta alternativ
  • Undvik textilier behandlade med flamskyddsmedel. Ull och andra naturmaterial har naturligt brandskyddande egenskaper
  • Rensa bort gamla madrasser och kuddar av skumgummi
  • Köp inte antimikrobiellt behandlade varor och inredning