Kläder skor och smycken

För att framställa tyg till kläder och andra textilier krävs stora mängder kemikalier. Kemikalier kan också användas i färdiga kläder för att ge exempelvis färg och smuts- och vattenavstötande impregnering. Som konsument kan du påverka och minska påverkan på miljö och hälsa genom att handla miljömärkt och i viss mån även genom att köpa ekologiska textilier.

 

 

Ibland tillsätts särskilda kemikalier för att kläderna inte ska bli skrynkliga eller mögla vid transporten och det förekommer att kläder behandlas med antibakteriella medel för att motverka dålig lukt. Kläder med plasttryck kan innehålla skadliga ämnen som ftalater och tungmetaller. En del kläder innehåller rester av kemikalier från tillverkningen. De kan orsaka allergiska reaktioner när de kommer i kontakt med huden.

Vid tillverkning av miljömärkta kläder används färre kemikalier vilket innebär en mindre belastning på miljön. Det finns även en viss kontroll på att slutprodukten inte får innehålla rester av miljö- och hälsofarliga ämnen. Svanen, EU-blomman och Bra Miljöval ställer mer heltäckande krav utifrån ett livscykelperspektiv (från råvara till avfall) än övriga märkningar som finns på marknaden.

Skor och väskor av plast och konstläder kan bland annat innehålla mjukgörande ftalater och tungmetaller. Det är ofta bättre att köpa skor och accessoarer i tyg eller äkta läder. Skor kan även innehålla antibakteriella medel för att motverka dålig lukt. Läderskor kan innehålla krom som kan orsaka allergiska reaktioner. Idag finns skotillverkare som saluför ekologiskt garvade skinnskor utan användning av krom.

Nycklar, smycken och andra metalldetaljer kan innehålla tungmetaller som nickel, bly och kadmium. Eftersom smycken bärs nära huden (och kan stoppas i munnen) ökar risken för påverkan från farliga ämnen.

 

Fem kemikaliesmarta tips

  • Välj kläder och textilier som är miljömärkta med till exempel Svanen, EU-blomman, Bra Miljöval, GOTS eller Ökotex
  • Tvätta nyinköpta kläder innan du använder dem första gången
  • Undvik så långt som möjligt kläder och skor som är impregnerade med högfluorerade ämnen eller behandlade med antibakteriella medel. Torka av lätt smutsade skalkläder istället för att tvätta
  • Behandla läderskor med naturligt fett och efterfråga kromfri garvning vid köp av skor, bälten och väskor
  • Låt inte barn leka med nycklar, mynt och smycken